top of page

Samenwerken met je cyclus: die emotionele golven.. zijn normaal.

Maar laten we nou net in een wereld leven die gebouwd en gestructureerd is rondom patriarchale en lineaire principes. Perfect voor mannen. Minder ideaal voor mensen met een menstruatiecyclus..


Womb Wisdom Retreat: (Her)Ontdek de wijsheid van jouw lichaam en menstruatiecyclus

“Ik zie nu pas dat alles met elkaar te maken heeft, de seizoenen. Ze kunnen niet zonder elkaar. Waarom heb ik dit nooit eerder geleerd? Dat die emotionele golven normaal en gezond zijn. Dat ík normaal ben?”

Natuurlijke kringloop


Het is de zaterdagochtend van het Womb Wisdom Retreat en ik sta voor een groep vrouwen die allemaal druk notities aan het opschrijven zijn. De sessie over hormonen en de innerlijke seizoenen loopt op z’n eind als één van de deelnemers zegt: ‘Ik zie nu pas dat alles met elkaar te maken heeft, de seizoenen. Ze kunnen niet zonder elkaar. Waarom heb ik dit nooit eerder geleerd? Dat die emotionele golven normaal en gezond zijn. Dat ík normaal ben?’


BAM. Dat raakt me. Want dat zijn we ook: gezond en normaal.
Hoe logisch vinden we het dat na de zomermaanden de herfst intreed? Om gevolgd te worden door winter, waarna het weer lente wordt. Deze cyclus, de natuurlijk kringloop van het leven, zit IN de cyclus van de vrouw. Maar laten we nou net in een wereld leven die gebouwd en gestructureerd is rondom patriarchale en lineaire principes. Perfect voor mannen. Minder ideaal voor mensen met een menstruatiecyclus.


Er wordt namelijk van ons verwacht altijd op hetzelfde niveau te presteren, geen al te grote emotionele uitschieters te hebben en vooral overal JA tegen zeggen en beschikbaar zijn.


Maar de natuur werkt niet zo. En jij ook niet, lieve vrouw. En ja, dat is fantastisch.


Emotionele APK


Doordat je jezelf tijdens je innerlijk herfst opschoont wat je niet meer dient (de emotionele AKP noem ik het altijd), kan je tijdens je winter pas goed rusten. Het is knap lastig echt te ontspannen als je een heleboel losse eindjes en pannetjes op het vuur hebt staan. Dus die herfststorm heeft haar nut. Bij echte ontspanning komt er als vanzelf ruimte om te (dag)dromen. Waar wil je naar toe? Waar verlang je naar om komende cyclus te gaan creëren?


Als je lente is aangebroken kan je je frisse energie (hallo en welkom terug oestrogeen!) inzetten om die ideeën om te zetten in actie. Om op het hoogtepunt (zomer) te genieten van wat je in gang hebt gezet, te stralen en verbinden met iedereen om je heen. Om erna in de herfst weer je eígen kopje te vullen.


Alles is met elkaar verweven - geen enkele fase kan zonder de ander. De bubly summer girl kan niet zonder de grumpy herfststorm. En de verstilde winterrust is nodig voor de sociale lente vlinder.

Als de natuur alleen maar lente & zomer zou kennen zou de aarde uitgeput raken. Als bladeren die verdort zijn niet kunnen vallen, komt er ook geen vruchtbare hummus voor later. Zo werkt het bij ons mensen precies zo. Echter wordt een vrouw die eindeloos geeft, geeft en geeft op handen gedragen. We krijgen geleerd dat dat is hoe je je liefde uit. Dat dat is hoe het hoort. De vrouw die nee zegt, grenzen aangeeft, haar eigen kopje vult? Die noemden we nog niet zo heel lang geleden een heks. Of een hysterica. Verzin een naampje. Niet geaccepteerd, zacht gezegd. Terug naar de groep vrouwen.


Als de kennissessie overgaat in een geleide dansreis langs de seizoenen voel ik de echo van de woorden van deze deelnemer. En daarmee de gedachte dat er na dit retreat weer een nieuwe groep vrouwen is met kennis over samenwerken met je cyclus. En deze kunnen gaan doorgeven aan andere vrouwen/meisjes als een rimpeling in het water. Opdat wij mogen herinneren: alles is met elkaar verweven - geen enkele fase kan zonder de ander. De bubly summer girl kan niet zonder de grumpy herfststorm. En de verstilde winterrust is nodig voor de sociale lente vlinder.


Op naar een wereld waarin ze allemaal equally gevierd worden: vier alle kleuren van het vrouw zijn! Foto: Womb Wisdom Retreat

コメント


bottom of page