woman,

Ride your

cyle

Cursus natuurlijke anticonceptie

Zoek je een alternatief voor hormonale anticonceptie? Wil je leren over hormonen en hoe je betrouwbaar zwangerschap vermijdt of juist nastreeft? Dan is de sympto-thermale methode sensiplan® misschien wat voor je. Sensiplan is een natuurlijke methode zonder kunstmatige hormonen, ontwikkeld aan Duitse universiteiten. Deze wetenschappelijke methode heeft een vergelijkbare betrouwbaarheid als de pil en is daarmee op dit moment de meest veilige natuurlijke anticonceptiemethode. Sympto-thermaal betekent dat je niet één, maar twee lichaamssignalen gebruikt om te bepalen of je wel of niet vruchtbaar bent: temperatuur en cervixslijm observatie. Je hebt dus twee keer groen licht nodig. Dat is één van de redenen waarom Sensiplan zo’n hoge betrouwbaarheid heeft. Je hoeft geen regelmatige cyclus te hebben om Sensiplan veilig te kunnen gebruiken.

FAQ Sensiplan

Wat onderscheidt Sensiplan van andere natuurlijke methodes?


Sensiplan is een sympto-thermale methode: dit betekent dat je niet één, maar twee lichaamssignalen gebruikt om te bepalen of je wel of niet vruchtbaar bent. Deze dubbel-check van lichaamssignalen - ook wel biomarkers genoemd - combineert een controle van temperatuur en cervixslijm, eventueel aangevuld door baarmoederhals observatie. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron zijn je temperatuur en cervixslijm gedurende je cyclus onderhevig aan veranderingen. Deze veranderingen kun je leren interpreteren en op basis daarvan kun je je vruchtbaarheid bepalen. Door de interpretatie van twee verschillende lichaamssignalen, biedt Sensiplan een methode met hoge betrouwbaarheid. Om deze reden scoort de Sensiplan methode ook hoog op de Pearl Index (internationale methode om verschillende anticonceptiemethodes te vergelijken). Andere natuurlijke anticonceptiemethodes die bijvoorbeeld enkel temperatuur tracken, scoren significant lager op de Pearl Index.
Meer weten over de Pearl Index? Kijk hieronder bij 'betrouwbaarheid.'
Wanneer kan Sensiplan een uitkomst voor je zijn?


.. als je af wil van hormonale anticonceptie omdat je bijwerkingen hebt zoals bijvoorbeeld stemmingswisselingen, verlies van libido of depressieve gevoelens. .. als je geen kunstmatige hormonen wilt slikken, maar ook niet je leven lang met condooms wilt vrijen. .. als je graag meer wilt leren over je menstruatiecyclus en hormonen en daarmee wilt samenwerken. .. als je een diepere verbinding verlangt met je eigen vruchtbaarheid.
Waarom wordt de partner gevraagd mee te komen naar de cursus?


Het proces van anticonceptie is iets waar je gezamenlijk met je partner verantwoordelijk voor bent. Je kan (vooralsnog) alleen samen zwanger worden: dit heet ook wel gezamenlijke vruchtbaarheid. Vrouwen zijn slechts een klein gedeelte van de cyclus daadwerkelijk vruchtbaar, mannen in principe altijd. Sensiplan is een methode die je in de praktijk samen doet en dus ook samen leert. In hoeverre zijn jullie op de hoogte van elkaars anatomie, biologie en alle hormonale processen? Er zit geen schaamte in het niet weten - we worden immers niet altijd even goed geïnformeerd als jongvolwassenen. Het is vaak ontzettend leuk meer over elkaar te leren waardoor er een hele natuurlijke gezamenlijke verantwoordelijkheid (én plezier!) ontstaat.
Hoelang duurt het om Sensiplan te leren?


De cursus bestaat uit vier lesavonden van 2,5 uur en is verspreid over ongeveer drie maanden. De keuze voor deze leerfase van drie maanden is heel belangrijk: je kan namelijk niet sneller leren dan je cyclus. Je gaat gedurende deze periode steeds meer informatie verzamelen over jouw individuele cyclus, waar je persoonlijk in wordt begeleid. Vaak kan je tijdens de duur van de cursus de methode al toepassen als anticonceptie, afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw specifieke cyclus.
Die betrouwbaarheid, vertel daar eens meer over?


Om alle geregistreerde anticonceptiemethodes onafhankelijk met elkaar te kunnen vergelijken, wordt de internationale methode Pearl Index gebruikt. Met een methodezekerheid Pearl Index van 0,4 (99,6%) en een gebruikserszekerheid van 1.8 (98,2%) is Sensiplan vergelijkbaar met de anticonceptiepil. De betrouwbaarheid van Sensiplan wordt erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Meer weten over de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gedaan over de betrouwbaarheid van Sensiplan? Op de site van Sensiplan vind je een overzicht aan onderzoeken en tabellen.

Vreet jij wetenschappelijke papers voor ontbijt? Haal hier je hart op voor meer.
Moet je een heel regelmatige cyclus hebben voor Sensiplan?


Zeker niet! Sterker nog: het enige regelmatige aan een cyclus is haar onregelmatigheid. De ene vrouw kan er de klok op gelijk zetten wanneer ze menstrueert en voor de ander is het elke maand weer gissen. Wist je dat het hele idee van een 28-dagen cyclus een mythe is? Slechts circa 13% (!) van de cycli zijn altijd 28 dagen. Vanuit Sensiplan beschouwen we alles tussen de 23 - 35 dagen als 'gangbaar', maar ook als je een langere cyclus hebt hoeft dat geen enkele reden tot zorg te zijn. Ook dan kan Sensiplan voor jou een uitkomst zijn als anticonceptie of juist als methode om natuurlijk zwanger te worden.
Moet je met Sensiplan heel gedisciplineerd zijn?


Tijdens de cursus ga je leren een paar gewoontes in je dagelijks leven in te brengen. Dit houdt in dat je elke ochtend vóór het opstaan je temperatuur meet en een paar keer per dag je cervixslijm observeert, waarbij je die observaties aan het eind van de dag noteert. In de cursus krijg je tips en advies hoe je het jezelf hierin zo makkelijk mogelijk kan maken. Mis je toch een keer een paar metingen? Heel vaak is dat absoluut geen ramp en is je cyclus nog steeds goed te interpreteren met de Sensiplan regels. Worst case scenario moet je ietsje langer vruchtbaarheid aannemen dan eigenlijk nodig. De methode wordt er dus niet minder veilig van.
Kan ik een opfrissessie bij je volgen?


Ja, dat kan. Misschien heb je behoefte aan iemand die weer even meekijkt met je cyclus? Merk je veranderingen of voel je je ineens onzeker over de interpretatie? Of heb je een (nieuwe) partner die je graag meer wilt betrekken bij je cyclus? De hele cursus opnieuw doen is niet nodig - een opfrissessie is dan ideaal. In circa twee uur lopen we - indien gewenst - de hele theorie samen door en bepalen we welke punten extra toelichting nodig hebben. Specifieke vragen? Laat het me vooraf weten, ik denk graag met je mee. Een opfrissessie kost EUR 50,00

De cursus in het kort
 

De cursus bestaat uit vier lesavonden van ongeveer 2,5 uur per keer, verspreid over drie maanden

Naast de vier lesavonden krijg je drie maanden persoonlijke begeleiding

De cursus vindt plaats in een klein groepje: twee á drie vrouwen of koppels

Locatie: centrum van Utrecht, in overleg ook daarbuiten

Inclusief cursusmateriaal: Sensiplan Werkboek, Handboek Natuurlijk & Zeker, digitale thermometer

Investering per koppel/vrouw EUR 265,-

Na de cursus?
 

Na de cursus pas jij de natuurlijke anticonceptiemethode Sensiplan met zelfvertrouwen toe, weet jij precies hoe hormonen werken gedurende je cyclus en kan je bepaalde emoties en gevoelens beter plaatsen. Ook heb je wellicht meer inzicht gekregen in je intieme en seksuele leven en voel je je empowered door samen te werken mét je cyclus op de manier die jij wilt. 

natuurlijke anticonceptie zonder hormonen
Eerstvolgende data

 

Woensdagavond: 27/10, 10/11, 01/12, 05/01/2022

 

Maandagavond: 01/11, 15/11, 06/12, 03/01/2022

Locatie: Utrecht

TESTIMONIALS

Uit alles blijkt dat Janneke bakken met ervaring met de methode heeft. Daarnaast creëert ze een fijne en inclusieve sfeer waarin alles bespreekbaar is en die openheid maakt verdieping mogelijk. Janneke is doortastend en geeft met veel gevoel en gevoel voor humor vorm aan de lessen. 

 

Haar enthousiasme werkt door: ik ben ontzettend blij dat ik deze cursus heb gevolgd en zo de handvatten heb verkregen om op natuurlijke wijze meer begrip voor en grip op mijn cyclus te krijgen. Ik ervaar het als een verrijking om te weten wat er in mijn lichaam gaande is en om die processen te kunnen benoemen, met het doel om beter naar mijn lijf te leren luisteren. Janneke wijst met deze cursus de weg.

 

 

Maud & Philipp

maud.jpeg